Недозавиване и презавиване при картинга

uskorenie-kartНедозавиването и презавиването са два термина, известни на всички, които се занимават с някакъв моторен спорт. Нека ги разгледаме отблизо.

Недозавиване се получава, когато предните гуми имат по-малко сцепление от задните в завой. Вие завъртате волана и с това действие искате от предните гуми да сменят посоката на движение на карта, но задните гуми – тъй като имат повече сцепление – печелят битката и картът продължава да се движи почти направо. Той следва траектория с по-голям радиус, отколкото вие искате. С други думи, картът не завива колкото искате, затова и терминът е недозавиване.

Презавиването е обратното. Сега задните гуми имат по-малко сцепление от предните в завоя. Когато завъртите волана, предните гуми – тъй като имат повече сцепление – сменят посоката на движение на карта, а задните започват да се плъзгат странично. Картът следва траектория с по-малък радиус, отколкото вие искате. С други думи, той завива повече, отколкото сте му „наредили”, затова и терминът е презавиване.

Когато картът недозавива, предните гуми се плъзгат повече от задните и картът продължава почти в права посока.

Друг не толкова използван термин е неутралното завиване. Както предполага и името, картът нито недозавива, нито презавива, а е в едно неутрално състояние, при което и четирите гуми се плъзгат еднакво. На пръв поглед, може да стигнете до извода, че това е идеалният случай, и в повечето пъти това ще е така. Все пак има ситуации, в които ще искате картът или да недозавива, или да презавива и едно от тези две състояния ще ви дава повече скорост в завоя.

Например, в някоя тясна фиба, ако картът презавива, това ще му позволи да се завърти по-бързо в желаната посока, което ще ви позволи да ускорите по-рано. Или пък в някой много бърз завой, където би било трудно или дори опасно да допуснете презавиване, съвсем малко количество недозавиване би било идеално.

Когато задните гуми се плъзгат странично повече от предните, това е презавиване. Изглежда страхотно – и е много забавно – но прекаленото презавиване означава, че губите скорост. Целта ви е да намерите перфектния баланс между недозавиване и презавиване: неутралното завиване.

Какво кара карта да недозавива или презавива? Едно или комбинация от две неща: настройка на шасито и техника на пилотиране. Настройките на шасито ще разгледаме в глава 9, а засега ще се фокусираме върху пилотирането.

Повече на www.monea.bg