Историята на мъжки маратонки

Маратонките имат корени, които датират от преди 200 години. Това може да се стори истинска изненада за някои привърженици и ентусиасти на спортни обувки. Разработването и производството на обувката за този период от години е имало целенасочена и иновативна форма. В нея участие са взели, както добавяне на много нови материали като гума, кожа, текстил, така и по-фини материи, заимствани от други обувки от традиционния свят на обувките.

Кецовете и мъжки маратонки са идеален пример за необходимостта от усъвършенстване на това изобретение.

Най-ранните маратонки се появили в 1830 г. в Ливърпул, Англия.

На тези обувки им беше поставен прякор „Гуменки“ още от 1870 г. и често са били наричани „пясъчни обувки“. Тяхното изобретение е довело до развитието на много по-сложна и широкообхватна индустрия, която започна сериозно в началото на 1900 г. Обикновено компаниите, отговорни за производството на обувки също са в бизнеса на производство на велосипедни гуми.

Ранни производители на спортни маратонки

Най-ранните маратонки бяха направени от компания на име „Spalding“, през 1907 г. Те бързо биват използвани в играта баскетбол. Скоро други предприятия последваха примера, който направи първоначално специализиран пазар в условията на конкуренцията и само за едно десетилетие. С възраждането на Олимпийските игри в края на 19-ти век маратонките стават масово използвани за състезания.

След края на Първата световна война, американското общество се фокусира върху емоционалното и икономическото възстановяване. Краят на войната е генерирал подновен интерес към общността, дейности и патриотизъм и спорта е насърчаван като здравословна дейност. Поради тази социална промяна, пазарът за маратонки започва да расте експоненциално.

През 20-ти век, технологиите за създаване на различни модели спортни обувки за тренировки и за свободното време става все по-напреднали. Използвани са някои важни материали, които са добавени към проектите и гарантират допълнително сцепление и комфорт. Наред с това, спортните обувки стават все по-стилни и развити.

Добавят се тракция и вентилация

През 1930, компании като BF Goodrich, Spalding и Converse започват да добавят сцепление към своите проекти спортни обувки. Такива се наблюдават в моделите за баскетбол, а тенис обувките, по-специално обръщат внимание към по-утвърдени от спортните знаменитости и търговски марки. Мъжки маратонки и дизайна на жени маратонки започват коренно да се различават един от друг, създавайки печелившо разделение в индустрията с маратонки.

Стартът Lifestyle

През 1970 г. осезаемо се наблюдава една нова тенденция: джогинг. Тъй като джогингът налага значително въздействие върху крака, става все по-важно да носи съответна чифт спортни обувки.

В този момент в историята на маратонки, фирмите започнаха да се фокусират повече върху нуждите на индивидуален спорт, създаване на все по-сложни обувки. По-голямата част от разбирането на формата на стъпалото и нейното въздействие върху производителността води до все по-голям акцент върху качеството пред количеството, свързани с обувната фабрика и производителността.

С въвеждането на обувки ясно ориентирани към определени спортове, включително футбол, бягане и скално катерене, 1980 г. беше период на огромен растеж в индустрията. Филмови звезди започват да носят маратонки за публични събития, причиняващи появата на популярния стил „гръндж“, заедно със съответните модели дрехи, в които ежедневните обувки си партнират с комбинация от формални и неформални елементи от облеклото.

Оттогава мъжки маратонки са станали част от разнообразна гама по видове, функционираща като удобни обувки, спортни обувки, или моден полъх на изявление.

Купувачите ще открият елегантни, официални стилове на разположение, както за офиса, така и за ежедневни обувки, подходящи за неформална среда.